fbpx

La Masia leverer talenter som ingen andre akademier

Markus Johannessen - 28.10.23

// La Masia

Siden La Masia blev etableret i 1979, har Barcas ungdomsakademi været længder foran sine konkurrenter. I dag, over fire årtier senere, er klubbens talentarbejde fortsat i en klasse for sig på samtlige parametre. 

Ens tanker falder på en lang række af legender, Ballon d'Or-vindere, verdensmestre og Champions League-koryfæer, når man dykker ned i La Masias historie. Den igangværende sæson er et tydeligt bevis på akademiets konstante udvikling og effektivitet. Tallene taler for sig selv og har sjældent set mere imponerende ud.

Artiklen fortsætter under annoncen


I de første 10 ligakampe har Barca benyttet ni spillere, som er dannet i klubbens egne ungdomsrækker. Balde, Gavi, Romeu, Lamine Yamal, Fermín López, Sergi Roberto, Ansu Fati, Eric García og Marc Guiu har i alt delt 3.063 minutter på græstæppet under Xavis kommando og kvitteret med fem mål. 

Listen over La Masia-skabte profiler, som spiller i La Liga i denne sæson er tilmed lang. Intet mindre end 40 spillere spredt udover hele den spanske liga, kommer fra Barcas akademi, hvilket gør catalanerne til de ubestridte ledere når det kommer til talentarbejde. 

På nationalt plan, er La Masia også flot repræsenteret. Den spanske landstræner, Luis de la Fuente, har i de seneste A-landsholdskampe benyttet sig af fem profiler fra Barcas akademi, nemlig Balde, Gavi, Ansu Fati, Lamine Yamal og Dani Olmo. 

I den kommende U17 World Cup-turnering i Indonesien, bidrager La Masia ydermere med otte spillere til det spanske ungdomslandshold. Héctor Fort, Cubarsí, Cuenca, Pau Prim, Marc Bernal, Quim Junyent, Juan Hernández og selvfølgelig det seneste stjerneskud Marc Guiu, som håber på at komme på holdkortet til El Clásico, før han drager mod Asien. 

Barcas ungdomsakademi er uden tvivl et produkt af den filosofi, som blev indført da Johan Cruyff blev cheftræner for førsteholdet i 1988. Et af hans første krav var, at alle ungdomsholdene skulle kopiere spillestilen og systemet fra førsteholdet. Alt fra formation til spilidentitet blev adopteret af alle Barca-hold fra børnerækkerne til Barcelona B. Siden Cruyffs afgang i 1996 har Barca bevaret denne filosofi uanset, hvilken cheftræner der har været ved roret på førsteholdet..:FORSIDE:.