fbpx

Catalonien

FCBARCELONA.DK - 14.09.19


Catalonien, der har cirka 6 millioner indbyggere, er beliggende i det nordøstlige Spanien ud til middelhavet og med grænse mod Frankrig. Der tales det lokale sprog catalansk som bedst kan betegnes som blanding af fransk og spansk, men alligevel med sit helt eget særpræg. Barcelona er hovedstaden i Catalonien.

Da general Franco vandt borgerkrigen i 1939 ville han samle Spanien til et land uden sproglige og kulturelle forskelle. Det catalanske sprog blev forbudt i skolerne, i radio og aviser, og de catalanske navne blev ændret til spanske, ligesom alle catalanske bøger blev brændt. I disse svære år var FC Barcelona catalanernes symbol på frihedskampen mod centralmagten fra Madrid.

Artiklen fortsætter under annoncen


Efter Francos død i 1975 kom der demokrati i Spanien og de forskellige sprog i spanien blev igen tilladt. Man åbnede op for delvist selvstyre i bl.a. Catalonien.  Alt foregår nu på catalansk og navnene er ændret tilbage igen og der undervises på catalansk i skolerne.  Kampen om komplet selvstændighed er ikke opgivet, men foregår med fredelige politiske midler.

Når man tager historien i betragtning, forstår man bedre Barca's betydning for catalanerne. Det er deres hær som forsvarer Catalonien og det catalanske folk. Alle, unge og gamle, folk der ikke interessere sig for, eller forstår fodbold, holder med Barca af hele deres hjerte og glæder sig over sejre over Real Madrid og græder over nederlag når Madrid-holdet trækker det længst strå.

.:FORSIDE:.