fbpx

Barcas ejermodel udfordres af coronakrisen

FCBARCELONA.DK - 26.04.20

// Coronavirus

Det er uundgåeligt at coronakrisen får alvorlige økonomiske konsekvenser for alle klubber og for Barca bliver det ekstra alvorligt, på grund af den måde klubben er bygget op. Det kan sætte klubben tillbage rent sportsligt.

Barca er blandt verdens største sportsklubber målt på tværs af alle sportsgrene. Omsætningen ligger omkring 1 milliard euro og langt størstedelen af indtægterne går til spillerlønninger. Med et totalt stop for al fodbold i flere måneder, trods massiv nedgang på 72% af spillernes løn, er klubbens økonomi under et hårdt pres som  følge af coronakrisen.

Det bliver ikke nemmere af den ejermodel Barca benytter. Klubben er hvad der bedst kan sammenlignes med en forening. Det er medlemmerne der ejer klubben og ledelsen vælges hvert sjette år ved et demokratisk valg, ligesom der holdes årlige generalforsamlinger, hvor der stemmes om de vigtigste beslutninger.

Langt de fleste af de øvrige storklubber i Europa er aktieselskaber og ejes som oftest af hovedrige personer fra Mellemøsten, Rusland, USA eller Asien. Eksempler på dette er Paris Saint-Germain, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Atlético Madrid, Valencia, Juventus og Liverpool. Seneste eksempel er Newcastle, der har fået nye ejere fra Saudi Arabien, der er klar til at investere massivt i nye spillere.

Barca har ingen ejer der kan spytte i kassen med kapital, når indtægterne svigter, eller når der er brug for ekstra penge til de bedste spillere. Catalanerne har kun bankerne at gå til og med faldende indtægter, bliver det ikke nemmere at låne eller få kreditter til at dække hullet.

Vilkårene for at komme gennem krisen er derfor sværere for Barca end for de fleste af konkurrenterne. Det kræver stram styring af økonomien og samtidig kan det næsten ikke undgå at hæmme mulighederne for at forstærke sig, hvilke igen kan få resultatmæssige konsekvenser. Det kan reelt blive starten på ond spiral, der kan sætte Barca tilbage i mange år rent sportsligt.

Alligevel er der ingen der beklager sig i Barcelona. Man er stolt over, at være en klub der ejes af de langt over hundredetusinde medlemmer og at man ikke er afhængig af en udenlandsk ejer,  trods de udfordringer det kan medføre. Der er ingen planer om at ændre på klubbens struktur og det ville også være en svær manøvre at få gennemført, fordi det er medlemmerne der bestemmer.

Barca står ikke alene i denne situation. I ligaen er også Real Madrid og Athletic Club Bilbao bygget op på samme måde.

.:FORSIDE:.