fbpx
Annonce

Fem år siden Johan Cruyff forlod denne verden

Rune Stentoft Arlbjørn - 25.03.21

// Cruyff


I går den 24. marts var det præcis fem år siden, at en af de største legender i Barcas historie og mest indflydelsesrige personer i fodboldhistorien, Johan Cruyff, forlod denne verden i en alder af 68 år.

Johan Cruyff kom til Barca fra Ajax Amsterdam i 1973 efter, at catalanerne havde betalt en dengang rekord høj transfersum for hollænderen. Som angriber eller offensiv midtbanespiller blev han hurtigt en succes i den blå og røde trøje.

I sin første sæson i Barca var Cruyff med til at vinde det første mesterskab i 14 år siden 1960, da Barca i 1974 vandt 5-0 på udebane over Real Madrid på Santiago Bernabéu. Dengang spillede Cruyff sig for alvor ind i tilhængernes hjerter.

Cruyff var en stor succes som spiller i Barca og endte med at spille fem sæsoner i klubben. I løbet af sin karriere vandt han Ballon d'Or tre gange. Senere vendte han tilbage som træner for førsteholdet, og den tid han stod i spidsen som træner for Barca, viste sig også at blive en periode med stor succes i klubben.

Fra 1988 til 1996 var Cruyff med til at bygge det såkaldte "Dream Team" op med spillere som Pep Guardiola, José Mari Bakero, Txiki Begiristain, Andoni Goikoetxea, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romário, Gheorghe Hagi and Hristo Stoichkov.

I sin periode som træner bragte han holdet til fire europæiske finaler på fem år, mens han også vandt La Liga fire år i træk fra 1991-1994. Cruyff var også den første træner til at vinde Champions League med Barca, da catalanerne vandt over Sampdoria i finalen i 1992, hvor den nuværende Barca-træner Ronald Koeman scorede sejrsmålet på et ikonisk frispark.

Dermed satte Johan Cruyff et kæmpe aftryk på Barca, men næsten endnu vigtigere var han manden, der satte gang i den kultur som nu er altdominerende i klubben i dag. Det var også ham som bragte totalfodbolden til Barca, som definerer den måde, som førsteholdet og hele La Masia spiller på i dag med masser af boldbesidelse og flot og underholdende offensiv fodbold.

.:FORSIDE:.