Referat: Shakhtar Donetsk – FC Barcelona 1 - 0

// Shakhtar Donetsk

FC Barcelona: Ter Stegen, Cancelo, Araujo, Christensen, Alonso (Balde 59’), Romeu (Pedri 59’), Gavi (Fermín 80’), Gündogan, Torres (Felix 59’), Raphinha (Yamal 59’), Lewandowski

Bænk: Peña, Koundé, Martínez, Balde, Pedri, Felix, Astralaga, Fermín, Yamal og Casadó

Mål: 1-0 Sikan (40’)

Barca var en tur i Hamborg til Champions League kampen mod ukrainske Shakhtar Donetsk, der ikke kan spille sine hjemmekampe i hjemlandet på grund af krigen.

Shakthar overlod frivilligt initiativet til Barca, der dermed var klart mest på bolden fra start. Der blev spillet med tålmodighed, men også meget langsomt, så de første 10 minutter var begivenhedsløse. Netop i det 10. minut havde Barca sin første afslutning, men skuddet fra Gündogan gik et stykke over mål. Shakhtar lurede på muligheden for kontra og det var tæt på at lykkes i 13. minut, hvor Christensen akkurat fik det stoppet med en lang tå. Blot to minutter efter var ukrainerne farlige igen og fik afsluttet tæt foran mål, men bolden sad på kroppen af Ter Stegen, der gjorde sig bred.

Barca fortsatte med at sidde på spillet, men der manglede fart og idéer i spillet. Der blev smidt mange bolde væk, især af Gündogan, Romeu og Raphinha og det betød, at det catalanske offensiv slet ikke fungerede. Shakhtar havde derved ingen problemer med at afvise hvad der kom og de kom selv mere på bolden end i kampens indledning. Ude på sidelinjen så man en tydeligt frustreret Xavi, der forsøgte at dirigere sin tropper, men uden at det havde effekt.

Usikkerheden lyste ud af det catalanske spil og ingen tog ansvar i det fremadrettede spil, så bolden blev oftest spillet på tværs og tilbage. Det straffede Shakhtar i det 40. minut, da de fik sat en omstilling op, hvor bolden blev sendt højt ind foran mål. Her svigtede Christensen totalt sin markering, så Sikan kunne stige til vejrs og flot heade bolden i nettet til 1-0. Frustrationerne lyste ud af Barcas spillere. Der kom ingen reaktion fra catalanerne i halvlegens slutning og de måtte gå til pause bagud 1-0, uden at have ramt målet en eneste gang.

Anden halvleg blev indledt af en god aktion af Torres, hvor han sendte et skud tæt over mål. Minuttet svigtede Barcas defensiv igen, så Gocholeishvili fik afsluttet, men Ter Stregen stod hvor han skulle. Barca fik mere fart i spillet og de lykkedes med at få lagt et pres på ukrainerne, men alligevel var det hjemmeholdet der kom til kampens næste afslutning, men igen afværgede Ter Stegen i målet. Xavi reagerede med en atypisk firdobbelt udskiftning efter en times spil. Her kom Felix, Yamal, Balde og Pedri kom på banen i stedet for Romeu, Torres, Raphinha og Alonso.

Lige efter fik Felix en god mulighed i feltet, men han ramte bolden skidt, så den gik på tværs af feltet. Shakhtar benyttede enhver mulighed til at trække tiden for at bryde kampens rytme. Midt i halvlegen havde de dog overskud til endnu en omstilling, hvor Newerton sendte bolden i sidenettet. Barca var klart mest på bolden, men de mødte en ukrainsk defensiv der havde godt styr på tingene og ikke virkede stressede. Xavis fire indskiftninger havde ikke den store effekt, for der manglede fortsat initiativ i det offensive spil, hvor Shakhtar havde alt for nemt ved at stoppe hvad der kom. Det blev til nogle catalanske hjørnespark, som der heller ikke kom noget ud af. Med 10 minutter tilbage blev Fermín sendt på banen i stedet for Gavi.

Jagten gik ind på en forløsende udligning, mens Shakhtar koncentrerede sig om at holde sin føring, og deres omstillinger var ikke længere helhjertede. Alligevel lykkedes det for Newerton at sende et brag af et skud i nettet i det 86. minut, men målet blev annulleret for offside. Dommeren lagde syv minutter til på grund af Shakhtars mange spilstop. Barca forsøgte at sætte et sidste pres ind og Araujo blev sendt frem i feltet, men det lykkedes ikke at kom frem til noget, inden at dommeren fløjtede kampen af. Dermed tabte Barca kampen efter en elendig indsats og kvalifikationen til Champions Leagues 1/8 finaler må vente på sig.