Så meget har det kostet Barca at erstatte Neymar

Christoffer Alexander Dela-Westerberg - 29.05.20

© Getty Images

Siden Neymar i 2017 lavede sit famøse skifte til PSG, har Barca ihærdigt forsøgt at finde en erstatning til brasilianeren. Dette har vist sig lettere sagt end gjort og har kostet catalanerne dyrt – meget dyrt.

Neymar blev i 2017 historiens dyreste fodboldspiller, da PSG udløste hans frikøbsklausul på 222 mio. euro. Paradoksalt nok har det svimlende beløb siden hen vist sig ikke at være i nærheden af, hvad Barcelona selv har måtte punge ud i jagten på en ny makker til Messi og Luis Suárez. Hele syv spillere er det blevet til, uden nogen af disse for alvor har formået at løfte arven.

Ousmane Dembélé var oprindeligt tiltænkt rollen som Neymars stedfortræder. Med sin høje fart, hurtige driblinger og unge alder lignede franskmanden på mange måder en oplagt erstatning. En tidlig langtidsskade satte dog hurtigt en stopper for udviklingen, hvorfor Barca måtte på jagt efter endnu en profil til at løfte offensiven. Her vristede man med nød og næppe Philippe Coutinho fri af Liverpool for 145 mio. euro i vinterens transfervindue 2018.

Den dag i dag kan man som Barca-fan dog kun ærgre sig over de to handler, der sammenlagt kostede klubben 270 mio. euro. Ingen af de to profiler levede på nogen måder op til deres astronomiske prisskilte, og man får umiddelbart mere end svært ved at finde nye klubber, der er villige til at ofre beløber bare i nærheden af samme skala.

I fjor forsøgte man sig så på ny med at hente en verdensklasseprofil til angrebets venstre side. Her faldt valget på Antoine Griezmann. Den franske verdensmester lignede en sikker garant for mål og assist. Trods acceptable statistikker i sin debutsæson hos catalanerne, har det været tydeligt, at man ikke har fået fingrene i nogen ny "Neymar". Griezmann har haft svært ved at få spillet til at flyde, og de 120 mio. euro det kostede at købe ham fri af Atlético Madrid tegner derfor heller ikke denne gang til at falde ud til Barcas fordel.

Udover Barcas hovedinvesteringer i Dembélé, Coutinho og Griezmann, har man ligeledes haft forstærket angrebet med Deulofeu, Malcom, Kevin-Prince Boateng og senest danske Martin Braithwaite, der tilsammen har kostet klubben 72 mio. euro. Her skal det dog nævnes, at Deulofeu og Malcom sidenhen er blevet solgt videre for beløb tilsvarende, hvad Barca betalte for dem, hvorfor de reelt kan tages ud af ligningen.

Alt i alt har Barcelona altså betalt intet mindre end 462 mio. euro i jagten efter en angrebskollega til Messi og Suárez. Snart vil man muligvis kunne lægge yderligere 111 mio. euro til dette regnskab, hvis man, som rygterne indikerer, formår at sikre sig Inters Lautaro Martínez. Én ting står dog klart: Neymars afsked har ikke været nogen økonomisk fordel for Barca trods de 222 mio. euro, man indkasserede.

.:FORSIDE:.