Overblik: Hvem er de fire personer der er anholdt?

FCBARCELONA.DK - 01.03.21


Dagens anholdelser i Barcelona har skabt de helt store overskrifter i de catalanske og spanske medier, men hvem er de fire personer der er blevet anholdt og hvorfor er det netop dem som politiet har fokus på.

Det er den meget omtalte 'Barca-Gate' om klubbens hyring af et kommunikationsfirmaet 13Ventures der skulle få klubbens ledelse til at fremstå positivt på bekostning af opslag på sociale medier, der modsat stillede flere af klubbens profiler i dårligt lys, blandt dem Messi og Piqué. Det er i medierne omtalt som en bevidst smædekampagne.

Samtidig er der tilsyneladende uregelmæssigheder i betalingen til 13Ventures og der er mistanke om, at der kan være foregået noget kriminelt.

De fire der blev anholdt i dag er Josep Maria Bartomeu, Óscar Grau, Jaume Masferrer og Román Gómez Ponti. Men hvorfor lige dem og hvem er de?

Josep Maria Bartomeu:
Som tidligere præsident var Bartomeu uundgåeligt den øverst ansvarlige, da 13Ventures blev hyret og betalt. Han har tidligere forklaret, at firmaet udelukkende var hyret til at overvåge og forsvare klubben på de sociale medier. Han har flere gange afvist ethvert kendskab til smædekampagnen eller de økonomiske uregelmæssigheder.

Hele sagen var alligevel en afgørende faktor der skabte et mistillidsvotum mod Bartomeu og som efterfølgende fik ham til at gå af. Det helt store spørgsmål er om Bartomeu vidste hvad der foregik.

Óscar Grau:
Han har været direktør i klubben siden 2016 og er det stadig. Han er ikke en del af bestyrelsen, men er ansat til at lede klubbens administation. Han har ansvaret for økonomien og burde derfor kende til betalingerne til 13 Ventures. Disse betalinger blev angiveligt delt op i rater, så de undgik klubbens interne kontrol og så bestyrelsen ikke blev bekendt med dem.

Spørgsmålet om Óscar Grau medvirkede til betalingerne eller i det hele taget vidste hvad 13 Ventures var hyret til. Grau og Bartomeu havde et tæt samarbejde i ledelsen af klubben.

Jaume Masferrer:
Han havde en tung rolle i klubbens bestyrelse og han hjalp Bartomeu til at vinde præsidentvalget i 2015. Mange mistænker Masferrer som værende bagmanden omkring smædekampagnen. Det var ham der hyrede 13 Ventures og angiveligt aftalte betalingerne i rater, men det er ikke blevet bekræftet. Da sagen blev afsløret bad Bartomeu ham om at forlade klubbens ledelse i et forsøg på at lukke sagen ned.

Hvis Jaume Masferrer var bagmanden, var han så alene om det, eller var der andre der vidste noget? Mange har svært ved at forestille sig, at et bestyrelsesmedlem kan gennemføre sådan et projekt, uden at andre er involveret.

Román Gómez Ponti:
Han er Barcas juridiske chef. Han blev ansat af Bartomeu i 2015 og har ansvaret for alle de aftaler Barca indgår. Han burde derfor kende til kontrakten med 13Ventures, men spørgsmålet er om han har set det hele.

Ikke mange tror at Ponti er direkte involveret, men det fratager ham ikke for et muligt ansvar.

Nu er det så op til politiet at afhøre de fire anholdte og gennemgå de mange papirer de konfiskerede ved deres uventede besøg på Camp Nous kontorer i dag.

.:FORSIDE:.