fbpx

Officielt: Stor ændring i Champions League fra 2024!

Simon Arun Vrábel - 11.05.22

// Champions League

UEFA har formelt vedtaget, at Champions League som vi kender det i dag ændres fundamentalt fra 2024, hvor gruppespillet bliver erstattet af en liga. Samtidig udvides antallet af deltagende hold fra 32 til 36.

Fodboldfans i hele Europa har to år tilbage til at nyde Champions League i det format som vi kender det i dag, for UEFA har netop bekræftet, at et nyt format træder i kraft. Det nye format har været diskuteret i nogle år, så at ændringen ville blive en realitet var mere et spørgsmål om tid.

Det nye format betyder, at gruppespillet erstattes med et ligasystem, som af UEFA kaldes ”den schweiziske model” og antallet af klubber øges fra 32 til 36 hold. Hver klub får vil i ligaen få tildelt otte modstandere ud fra nogle kriterier, som endnu ikke er blevet endeligt defineret. Når hver klub har spillet otte kampe, vil de otte bedste hold avancere til knockoutfasen. De klubber, som ender på 9.-24. pladsen skal mødes i to playoffkampe, hvor vinderne kommer med videre til ottendedelsfinalerne imod de otte bedste hold.

Artiklen fortsætter under billedet
FCBSHOP art


Det betyder, at klubberne i den nye model er sikret otte kampe imod de nuværende seks og at der spilles fire ude- og fire hjemmekampe imod de nuværende tre og tre. Oprindeligt var planen, at hver klub skulle spille 10 kampe, men i det endelige format blev UEFA enige om at nøjes med otte kampe som skal spilles i midt på ugen som vi allerede kender det. Men kun 8 kampe i stedet for 10 sikrer UEFA nemlig, at kampene ikke påvirker de nationale ligaer betydeligt.

To af de fire ekstra pladser, som det nye format giver adgang til, går til de lande, som er højest rangerede på koefficienttabellen og det er ikke blevet besluttet helt uden besvær. Det betyder nemlig, at de største ligaer favoriseres og i denne sæson ville Tottenham og PSV Eindhoven have fået de to ekstra pladser, hvis man have spillet med det nye format. Lidt mere kompliceret er det med de to resterende pladser, for den tredje plads kommer til at gå til 3. pladsen i det femtehøjeste rangerede land, hvilket i denne sæson ville have været AS Monaco fra franske Ligue 1. Den sidste ekstra plads kommer til at gå til de lande, der er udenfor top 10 på UEFAs rangliste, heriblandt den danske Superliga.

Formatet, som også kommer til at blive brugt i Europa League og Conference League, har været omdiskuteret en del fordi det i højere grad gør det lettere for de store klubber som Barca at opnå deltagelse samtidig med, at der skal spilles endnu flere kampe.

.:FORSIDE:.