fbpx

La Liga indfører ny økonomiske regler for klubberne

Simon Arun Vrábel - 03.12.22

// La Liga // FC Barcelona

topbar22

La Liga har netop offentliggjort en lang nye strenge regler, som alle i større eller mindre grad tager udspring i Barcas ageren på sommerens transfermarked og derfor påvirker de nye regler klubbens fremtid betragteligt.  

Det er almenkendt, at den spanske Liga, som er anført af Javier Tebas, har en lang række økonomiske regler, som er langt mere stringente end man ser i England, Frankrig og Tyskland. De i forvejen strenge regler bliver nu endnu strammere nogle steder, mens der der dog også lempes andre steder. Set med Barca-briller er det interessant, at mange af dem tager udspring i catalanernes ageren i sommer. Reglerne er gældende fra 1. januar 2023.

Frasalg af aktiver til brug af spillerkøb og lønninger
Et af de punkter, der mest direkte påvirker Barca og klubbens mulighed for at sælge aktiver, er det, der beskriver, at overførslen af ​​fremtidige indtægter til spillerkøb og lønninger kun må gælde op til 5% af klubbens omsætning. Det vil sige, at hvis en klub, som sælger et aktiv og overfører fremtidige rettigheder i f.eks. 10 år, så vil La Liga beregne summen af ​​alle salg eller opgaver af den type, og den sum må ikke overstige 5% af omsætningen. Klubben kan overstige de 5 % ved at sælge aktiver, men af ​​hensyn til lønloftet vil det kun tælle op til de 5 %. Det skal dog nævnes, at hvis en klub med salget af et givent aktiv overstiger 5% så, kan den resterende sum bruges til andre operationer som gæld, reform af stadion og lignende,

Helt konkret påvirker denne regel ikke Barca direkte, fordi alle klubbens frasalg i sommer ikke overstiger grænsen på 5%, men ifølge avisen Marca så er man meget tæt på. Det betyder derfor, at man ikke kan lave yderligere frasalg for at finanserne spillerindkøb. Karrierestoppet fra Piqué og det mulige karrierestop fra Sergio Busquets er begge med til at skabe yderligere luft i budgettet, men det ændrer ifølge avisen ikke på, at man alligevel forsat er tæt på loftet på de 5%, når sommerens transfervindue begynder næste år.

Artiklen fortsætter under annoncen


1-4 reglen ændres
Den såkaldte 1-4 regel, som betyder, at kun en 25% af en frigiven kapital fra en spiller kan geninvesteres lempes. Som reglen var tidligere betød det, at hvis en klub solgte en spiller for 1 million kroner måtte klubben kun geninvestere 250.000 kr. men nu sættes grænsen op til 40%. Helt konkret betyder det, at man med det samme eksempel må bruge 400.000 kr. af beløbet og den regel vil med sikkerhed komme Barca til gode.

Klubberne skal aflevere en finansiel prognose når de har tjent ekstra mange penge
Når en klub oplever et løft i klubbens økonomi, som er ud over det sædvanlige, vil La Liga forlange en 2-årig prognose fra den respektive klub. Her bruges eksemplet med, at en klub, som modtager 200 millioner euro fra salget af én spiller efterfølgende skal redegøre for, hvordan man påtænker at bruge pengene. Netop dét eksempel leder tankerne hen på året, hvor PSG lagde 222 millioner euro for Neymar og mange culés kunne nok have ønsket, at den daværende præsident, Josep Maria Bartomeu, havde haft en klar plan for de mange penge, som pludselig kom ind på klubkontoen.

Procentdelen med hvor meget spillernes lønninger kan stige fra år til år
Tidligere hed reglen sig, at en klub ikke måtte hæve en spillers løn med mere end 30% fra år til år. For at sikre, at klubberne ikke køber en spiller som får to millioner kroner i løn i år ét, hvorefter hans løn så stiger betragteligt, sænker man nu grænsen fra 30% til 25%.

Salg af spillere som endnu ikke har kontraktudløb
Hvis en klub i dag køber en spiller, som får 40 millioner kroner fordelt på fem år, betyder det umiddelbart, at spilleren modtager otte millioner hvert år. Skulle klubben vælge at sælge spilleren før hans kontrakt udløber – f.eks. efter det første år – vil man med de gamle regler skulle notere et tab på den resterende lønperiode på 32 millioner euro minus salgsprisen. For at sikre, at klubberne ikke fastholder spillere, fordi man ikke har tilbud matchende de 32 millioner euro, lemper La Liga nu reglerne således, at klubben ikke rammes på hele beløbet, men kun de otte millioner euro, som er registeret, at spilleren skulle modtage i det indeværende år.

FC Barcelona har endnu ikke kommenteret på La Ligas nye regelsæt, men da det bliver effektueret allerede fra vinterens transfervindue er der ingen tvivl om, at den catalanske presse vil spørge ind til klubbens transferstrategi næste gang Joan Laporta, Jordi Cruyff eller Mateu Alemany stiller sig foran en mikrofon.

.:FORSIDE:.