Får Setién det optimale udbytte af Frenkie de Jong?

Christoffer Alexander Dela-Westerberg - 03.03.20

© Getty Images

Det smertelige 2-0 nederlag på Bernabéu har straks sat fokus på flere af Barca-profilerne. Heriblandt Frenkie de Jong, hvis store kvaliteter langt fra er blevet udnyttet til fulde under Quique Setién.

Antoine Griezmann, Jordi Alba, Lionel Messi, Frenkie de Jong, Samuel Umtiti... Listen over spillere, der ikke levede op til deres navn i søndagens El Clásico er lang. Specielt en profil som Frenkie de Jong, der i sidste sæson henrykte hele fodboldverden med sine evner, lignede i flere momenter en vildledt spiller, ude af position.

Quique Setiéns taktiske rekonstruktion af holdet har bestemt ikke gjort det nemt for hollænderen, der sjældent får lov at boltre sig på sin naturlige, defensive position. Hans tidligere træner i Ajax, Erik ten Hag, var for få uger siden ude at advare om denne tendes.

'Han er ikke en målscorer. Han er den mand, der er ansvarlig for at støtte op omkring de holdkammerater, der skal levere assist eller som scorer mål fra deres position' udtalte Ajax-træneren. Og det er da tydeligt, at De Jong kæmper med sin nye, mere offensivt orienterede rolle.

Siden Setién kom til klubben, har Frenkie de Jong ikke haft til opgave at tage del i det opbyggende spil. Barcelonas massive skadesproblemer i angrebet har på det seneste fået den nye træner til at gennemtvinge et system, hvor Arturo Vidal og hollænderen agerer 'box til box'-midtbanespillere, der konstant skal støtte op omkring Messi og Griezmann. En rolle, der selvsagt er faldet mere naturligt ud for Vidal.

Resultatet er, at man har fået det værste frem i en af holdets allermest lovende profiler. Men spørgsmålet er, hvordan problemet kan løses? Setién kan enten vælge at gå tilbage til en formation med to naturlige kanter, hvilket forudsætter, at enten Ansu Fati eller Braithwaite starter inde. I så fald kan De Jong blive skubbet længere tilbage i banen og være med til at støbe spillet ved siden af Busquets.

Det mest optimale scenarie for den tidligere Ajax-profil vil dog være at optræde på sin naturlige position på midtbanens bagerste geled. De Jong blev signet for på sigt at erstatte en aldrende Sergio Busquets. En proces, der var i fuld sving, indtil Ernesto Valverde fik sparket. Quique Setién har derimod valgt at holde fast i Busquets, som en af holdets nøglespillere i så godt som samtlige kampe, hvilket altså tvinger De Jong længere frem på banen.

Et af Barcelonas største aktuelle problemer er balancen på midtbanen. Hvorvidt Quieue Setién formår at få implementeret Frenkie de Jong på mere optimal vis kan derfor blive et af de helt springende punkter for holdets succes resten af sæsonen. Hollænderen besidder unægteligt kvaliteter, der kan vende en fodboldkamp.

.:FORSIDE:.