Er det begyndelsen på enden for Busquets?

Dennis Nordbø - 10.10.19

© Getty Images

Indtil videre har sæsonen ikke været god for Sergio Busquets, som i flere kampe er blevet bænket. Det store spørgsmål er nu, om Busquets kan kæmpe sig tilbage til sin stamplads, eller om dagene i klubben er talte for catalaneren.

Busquets fik sin debut for Barcas førstehold den 13. september 2008, under ledelse af Pep Guardiola. Siden da har han været mere eller mindre fast spiller på midtbanen, og var således medvirkende til at skubbe Yaya Touré ud af holdet, da Guardiola foretrak catalaneren frem for ivorianeren. Nu kan det dog se ud til, at den 31-årige catalaner selv er ved at blive skubbet ud af holdet.

Busquets har i flere sæsoner været vant til at spille på en midtbane, der bestod af Xavi og Iniesta, der sammen med resten af offensiven tog sig af at skabe det offensive spil. Busquets' rolle har 'blot' været at være bindeled mellem forsvaret og midtbane, dække af for forsvaret, samt fordele boldene. Dette har han gjort til UG - ikke blot på den catalanske midtbane, men således også på det spanske landshold. Men tiderne er skiftet og hverken Xavi eller Iniesta er i klubben mere. I stedet har ledelsen købt hollandske De Jong og brasilianske Arthur - begge to spillere, som klubben ser et stort lys i, og qua deres alder, også en stor fremtid i.

Når De jong og Arthur spiller på midtbanen sammen, fungerer de begge to som en dynamisk blanding af en 8´er og en 6´er - altså en defensiv og en kontrollerende midtbanespiller. Når Busquets så også bliver smidt ind i den konstellation, spiller man reelt med to 6´ere og en 8´er, eller én 6´er og to 8´ere, hvilket er meget defensivt for en klub som Barca. Og selvom alle tre spillere er meget boldfaste og gode til at fordele spillet, mangler man en spiller på midtbanen til at kreere det chanceskabende spil, og der er derfor lagt meget ansvar på Messis skuldre i denne sammenhæng. Når argentineren så ikke er med, eller han spiller en dårlig kamp, så bliver spillet forudsigeligt og når der så heller ikke kommer nogle offensive løb fra midtbanen, fordi de alle sammen står bag bolden, stagnerer spillet som man har set det i flere kampe i denne sæson. Detter har, sammen med skaderne til Messi, Suárez og Dembélé, nok været klubbens største problem indtil videre i sæsonen.  

Men dette problem kommer man udenom når man har Vidal på banen. Chileneren er ikke en en typisk playmaker, der ligger og dikterer spillet, men han tager derimod en masse offensive løb, der skaber ravage i modstanderens forsvar, og derudover kæmper han en vis legemsdel ud af buksen, både i form at defensive løb og et hidsigt genpres, der er så vigtigt for Barcas spil. Og man må sige, at Vidal har grebet den chance han har fået. I skrivende stund har midtbanespilleren lavet to mål i sæsonen, hvilket er lige så mange som Real Madrids Gareth Bale. At lave mål er heller ikke ligefrem Busquets' spidskompetence, og han er i sine over 350 kampe for klubben således kun noteret for syv mål.

Det bliver derfor spændende at finde ud af, om Valverde endelig har fundet sin ideelle midtbane, og om den er uden Busquets. Herefter er det store spørgsmål, om Busquets vil tage til takke med en reserveplads, eller om han efter sæsonens afslutning vil søge nye græsgange. Her kan PSG muligvis være næste destination for midtbanespilleren. Franskmændene var for et par sæsoner ude med et rekordstort bud på midtbanespilleren, og de har efterhånden gjort det til et varemærke at overtage Barcas aflagte spillere.

.:FORSIDE:.