Enige kandidater: 'Barca bliver ikke et aktieselskab'

FCBARCELONA.DK - 01.03.21


Præsidentvalgkampen er gået ind i sin sidste uge og i weekenden deltog de tre kandidater i en debat. Her var der en enkelt ting de var helt enige om, nemlig at klubbens nuværende ejerstruktur ikke skal ændres trods den store krise.

Barca er hvad man i Danmark bedst kender som en forening. Klubben har 110.000 medlemmer der vælger præsident minimum hvert 6. år og der holdes årlige generalforsamlinger, hvor de væsentligste emner sættes til afstemning.

Den struktur er man stolte af i Barcelona, hvor det betyder meget at man ikke er ejet af en hovedrig russer, asiat eller araber, som man ser det mange andre steder blandt de største klubber i Europa.

Modellen er dog blevet kraftigt udfordret under coronakrisen, hvor klubben mangler massive indtægter. Som en forening kan man ikke gå til en hovedrig ejer og bede om flere penge eller et sikkerhedsnet under økonomien. Man må i stedet håbe på bankernes samarbejdsvilje.

Det har skabt debat om FC Barcelona burde ændre sig fra en forening til et aktieselskab, så man kan hente nye penge udefra. Det spørgsmål blev de tre kandidater ved præsidentvalget, Joan Laporta, Victor Font og Toni Freixa, bedt om at svare på.

Her er hvad de hver især svarede:

Joan Laporta:
'Klubben er i en svær økonomisk situation, men det kan løses. Vi skal have refinansieret vores gæld og vi har også fremlagt ideer til at kunne betale vores gæld til andre klubberr. Vi må ikke gå i panik, for Barca har væsentlige værdier og vi klarer og helt sikkert igennem. Vi bliver aldrig et aktieselskab og vi kan genvinde den betydning vi havde i fodboldverden' sagde han.

Victor Font:
'Klubbens model er forældet. Vi vidste at dette kunne ske, men der er mange muligheder for at genopfinde klubben. Det er vores overbevisning, at klubben ikke bør forgælde sig yderligere. Barca tilhører sine medlemmer og vi vil gøre det muligt at komme videre. Vi bliver aldrig et aktieselskab'.

Toni Friexa:
'Situationen er blevet kompliceret på grund af nogle konkrete beslutninger og på grund af pandemien. Det har mindsket indtægterne med 300 mio. euro. Det bliver afgørende at øge indtægterne og have vores egen sportslige model. Et aktieselskab er umuligt i følge vores vedtægter, men det er indlysende, at vi kommer i større fare, hvis vi forgælder os mere, for så er vi afhængige af andre.

Præsidentvalget holdes på søndag den 7. marts og der bliver nok at tage fat på for den nye præsident.

.:FORSIDE:.