Barca fratager General Franco hans æresbevisninger

FCBARCELONA.DK - 12.02.19

Barcas ledelse har taget en historisk beslutning om, at fratage den spanske diktator General Franco de to æresbevisninger, som klubben gav ham tilbage i 70'erne. Det er nu op til medlemmerne at godkende beslutningen.

I Spanien er man i øjeblikket i gang med et opgør med fortidens synder under diktaturet, hvor General Franco ledede landet med hård hånd frem til sin død i 1975. Den spanske regering har besluttet at flytte hans grav fra det mægtige monument 'De Faldnes Dal' udenfor Madrid til et andet, endnu ubestemt sted. 'De Faldnes Dal' skal i stedet mindes de mange faldne på begge sider af borgerkrigen i slutningen af 30'erne.

Nu træder FC Barcelona aktivt ind i opgøret med Franco, som ingen i Catalonien husker for noget godt. Han forbød nemlig det catalanske sprog i skift og tale i mange år under hans ledelse af landet. Han krævede også Barcas navn ændret til det spanske Club de Futbol  Barcelona i stedet for Futbol Club Barcelona - altså CF Barcelona i stedet for FC Barcelona. Klubben blev også tvunget til at fjerne det catalanske flag fra klublogoet, da flaget blev banlyst.

Alligevel modtog Franco to æresbevisninger fra klubben i 70'erne, begge i form af en guldmedalje. Den første var i 1971 i anledning af invielsen af Palau Grana, der i dag huser klubbens håndbold- og baskethold, der begge er blandt Europas bedste. Den anden fik han i 1974 da Barca fyldte 75 år.

Med til historien hører, at når en instituition ønskede at indføre en ny æresbevisning, skulle General Franco modtage den første. Det var ikke en decideret lov der fastslog dette fænomen, men en uskreven regel som ingen turde bryde.

Nu har Barcas ledelse, med præsident Josep Maria Bartomeu i spidsen besluttet, symbolsk at fratage Franco de to guldmedaljer. Det bliver dog i sidste ende klubbens medlemmer der skal godkende det på den kommende generalforsamling, men det bliver en formalitet, for catalanerne vil med garanti være henrykte over at tage dette symbolske skridt.

.:FORSIDE:.