fbpx
Annonce

Analyse: Hvad er der galt i Barca?

Dennis Nordbø - 05.11.19

© Getty Images
// Valverde // Levante

Selvom Barca stadig ligger på en førsteplads i ligaen, så fungerer det ikke helt for catalanerne, og man fristes til at spørge om hvorfor? Vi giver her nogle bud på hvorfor spillet og resultaterne ikke går den rigtige vej for holdet.

Midterforsvaret:
Piqué er efterhånden blevet 32 år, og selvom han måske sidste år havde sin allerbedste sæson på det personlige plan, så har det ikke været prangende det man har set fra catalaneren i denne sæson. Han har i flere omgange set skidt ud i situationer hvor han ellers plejer at dominere, og haft en opgivende attitude i stedet for træde i karakter, som man plejer at se det fra ham.

Lenglet har gjort det fint som makker til Piqué, men omvendt tager franskmanden heller det store ansvar på sine skuldre, og dette resulterer i et forsvar, der ikke helt fungerer. Derudover har Umtitis situation udviklet sig drastisk fra at være absolut stamspiller, til i bedste fald at være skadesplaget reserve. Franskmanden har ikke kunnet sætte sit aftryk når han har fået chancen, og man har skulle kigge langt efter hans tidligere tårnhøje niveau.

Den sidste centerback i truppen er Todibo, og selvom han har gjort det udmærket når han har fået chancen, er han stadig meget ung og uprøvet, og det er svært for Valverde at sætte sin lid til ham. Franskmanden burde vel nok egentlig være blevet sendt af sted på en lejeaftale forud for sæsonen, men i såfald var der ingen udskiftere til pladsen, da Umtiti har været skadet. Dette kunne man i klubben ikke risikere. Derfor agerer Todibo det meste af tiden førstereserve, hvilket ikke ligefrem er optimalt i en klub af Barcas størrelse.  

Backs
Allerede inden sæsonen for alvor gik i gang, skrev vi her på siden en artikel om nogle punkter, som Valverde skulle få styr på. Her var et af punkterne højreback positionen. Og her står vi næsten halvvejs i sæsonen og højreback positionen skaber stadig rynker i panden. Det er stadig på skift enten Sergi Roberto eller Semedo, der agererer højreback, og det virker som om, at det er rene tilfældigheder der afgører, hvem Valverde stiller med. Særlig problematisk er det når Sergi Roberto bliver valgt som højreback, da man ikke får nogle løb op af højresiden. Dette så man eksempler på i lørdagens kamp mod Levante, hvor denne rolle var overladt til Vidal.

Derudover er det ikke just godt for catalanerne, at Jordi Alba, der normalt bidrager med så meget til Barcas spil, har været meget skadet i denne sæson, og hans arvtager Junior Firpo ligeledes også har været det. Derfor har Semedo spillet på venstrebacken i flere kampe, og selvom han har gjort det hæderligt efter forudsætningerne, har det ikke været optimalt. Derfor er resultatet, at man for tiden spiller med to backs, der ikke rigtigt fungerer, og som ikke bidrager med det helt store til spillet. To positioner, der ellers er så vigtige for catalanernes spil.

Angrebet
Forud for denne sæson blev Griezmann købt for mange penge, og selvom franskmanden tidligere har vist sig frem som en klassespiller, har han haft svært ved at finde ind i det catalanske spil. Han kæmper dog og gør et stort defensivt arbejde, hvilket man nok kan tilskrive hans tid under Simeone for, men han har altså ikke formået at vise hvorfor Barca skulle bruge så mange penge på at få ham til klubben. I lørdagens kamp havde franskmanden ellers flere store chancer for at komme på måltavlen, men de blev alle misbrugt, og det hele virker efterhånden en anelse desperat fra angriberens side.

Angrebet består derudover af gode gamle Messi og Suárez, der selv om de stadig er gode, også er begyndt at blive 'gamle'. De bliver derfor lettere skadet - hvilket man allerede flere gange har set det i denne sæson - og der går ydermere også længere tid før at de kommer sig over disse skader og igen kan præstere på 100 procent. Når holdet er så afhængige af førnævnte spillere, så bliver de også kastet for løverne selvom de ikke helt er klar.

Dertil har man en Dembélé, som man aldrig helt ved hvor man har henne. Så snart angriberen har spillet fem gode minutter, er han som regel efterfølgende skadet. Franskmanden var desuden ikke engang udtaget til lørdagens kamp, selvom han var fit. Dette vidner om, at Valverde ikke har den store tiltro til ham, og at han hellere sætter sin lid til de unge Ansu Fati og Carles Pérez. To spillere, der begge er meget talentfulde, men hverken kan, eller skal, gå ind og tage ansvaret for, at Barca vinder deres kampe.

Valverde
Meget er blevet sagt og skrevet om Valverde, og det er efterhånden svært at finde på noget nyt. Især når det meste har været velbegrundet. Det virker ikke som om, at Valverde har nogen som helst plan eller idé med sit spil, og at han blot sætter sin lid til, at Messi skal klare det hele. At resultaterne ikke flasker sig kan ikke undgå at falde tilbage på træneren, og i de fleste andre klubber var træneren blevet fyret for mindre. De to Champions League fadæser kunne muligvis have resulteret i en fyreseddel, men man valgte i klubben efterfølgende alligevel at forlænge hans kontrakt, hvilket mange tilhængere rystede på hovedet af.

Generationsskiftet
Spillere som Messi, Suárez, Vidal, Rakitić, Alba, Busquets, og Piqué er alle 30 år eller derover, og det er disse spillere, som meget af ansvaret ligger på og som Valverde sætter sin lid til. Selvom nogle spillere, ligesom god vin, modnes og bliver bedre med tiden, kan det ikke undgås, at tidens tand sætter sit præg på spillerne, og at de derfor ikke kan blive ved med at præstere på samme niveau. Dette er selvfølgelig meget naturligt, og noget der skal tages højde for, men når man ikke formår at købe de rigtige spillere ind til at overtage, eller ihvertfald ikke formår at integrere dem ordentligt, kan det se meget sort ud, når førnævnte spillere lægger støvlerne på hylden, og at det er de yngre spillere der skal til at styre løjerne. Her er det spillere som Griezmann, Dembélé, Junior, og Semedo, der kke har slået til, og som ellers er købt ind til at skulle være fremtidens spillere. Når disse spillere så ikke formår at levere, sætter man sin lid til den gamle garde, der så skal trækkes ualmindeligt store veksler på, og dette kan være noget af forklaringen på hvorfor det går som det går for catalanerne i øjeblikket.

.:FORSIDE:.