Samuel Eto'o: fra Leganés til FC Barcelona

Rune Stentoft - 17.02.17

På søndag skal Barca forsøge at vaske tavlen ren, når Leganés gæster Camp Nou i ligaen. Den tidligere Barca-spiller, Samuel Eto'o, spillede for oprykkerholdet inden turen gik til Barcelona. Her tager vi et tilbageblik på hans tid i klubben.

I en alder af blot 16 år ankom Samuel Eto'o til den lille spanske klub Leganés, for at få erfaring fra spansk fodbold. Han var sendt på lån fra Real Madrid, og det var på dette tidspunkt, at han tog de første skridt på vejen mod de største arenaer i toppen af fodboldverdenen.

Mens Louis van Gaals Barca blev kronet som mestre i 1997-98 sørgede den unge angriber for, at Leganés overlevede i den andenbedste spanske række. Hans endelige gennembrud kom dog først et par år senere.

Efter halvandet år mellem et andet lejeophold i Espanyol og tilbage i Real Madrid, tog han turen til RCD Mallorca, hvor han blev en stor succes i de fem år han spillede for klubben på den populære spanske ferieø.

Hans præstationer for Mallorca gik ikke ubemærket hen og hurtigt voksede interessen i FC Barcelona, som ikke tøvede med at gamble, da de hentede den camerounske angriber til klubben tilbage i 2004 i en alder af 23 år. Han blev en del af truppen som var under ledelse af Frank Rijkaard. Over hans fem år i den catalanske storklub udviklede hans sig til at være en nøglespiller i en meget succesrig periode i Barca. Hans 130 mål i 199 kampe var afgørende for klubbens bedrifter.

Under opholdet i Barca havde han et flot spor af både personlige og kollektive rekorder bag sig, der blandt andet inkluderede tre spanske mesterskaber, to Champions League trofæer, to spanske supercups og en Copa del Rey titel. På det individuelle plan modtog han prisen som årets spiller i Afrika tre år i træk, blev kåret til verdens tredje bedste spiller ved kåringen af FIFA World Player of the Year i 2005 og blev topscorer i La Liga to gange.

Eto'o var kendt for sine afgørende mål. Hans scorede det udlignende mål mod Levante, der sikrede catalanerne mesterskabet i Rijkaards første sæson som træner i klubben. Angriberen scorede også i begge Champions League finaler han spillede i - på Stade de France mod Arsenal og på Stadio Olimpico i Rom mod Manchester United.

Eto'o forlod Barca i sommeren 2009 til fordel for Italienske Inter. Efterfølgende har han været forbi Anzhi Makhachkala, Chelsea, Everton, Sampdoria og senest Antalyaspor. I dag er han 35 år og huskes stadig med store glæde og respekt i Barcelona.

.:FORSIDE:.